Verdensarven i Notodden-Rjukan


Notodden er sammen med Rjukan på UNESCOs verdensarvliste! Notodden-Rjukans industriarv er unik i verdenssammenheng.


Notodden-Rjukan industriarv

Rjukan og Notodden var åsted for Norsk Hydros pionervirksomhet i norsk og internasjonal sammenheng innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Historien om Norsk Hydro med pionerene Sam Eyde og Kristian Birkeland er mangfoldig og fascinerende. Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft, og der kunstgjødsel ble produsert for en voksende befolkning i verden.

Notodden-Rjukan industriarv består ikke bare av imponerende kraftverk og industrianlegg. Den infrastrukturen som ble bygd opp rundt industrien, den sosiale boligbyggingen og velferdstiltakene i regi av selskapet Hydro, er også en viktig del av industriarven.

 

Brattrein Hotell i hjertet av verdensarven

Bor du på Brattrein Hotell, Hydros eget kurs og kompetansesenter, er du innen gangavstand til alle severdigheter i Notodden forbundet med verdensarven. Hydroparken står så å si uforandret fra Hydros etablering av parken i 1905. Ta turen videre gjennom Grønnebyen og se de originale og særegne arbeiderboligene.  Over Grønnebyen ligger Villamoen med Hydros direktørbolig Hydro Admini. Følg «Linna» langs Tinnelva opp til ærverdige Tinfos kraftverk hvor du også finner Telemarksgalleriet og Industrimuseet Lysbuen. Hele området rundt Tinfos er et imponerende skue. Langs Kanalveien ligger de ærverdige ingeniørboligene og i enden Hyttebyen som var Tinfos’ arbeiderboliger. Langs elva står et imponerende klenodium, Tømmerrenna, som i gamle dager førte tømmer fra Cloumannsjøen ned til Heddalsvannet hvor tømmeret ble slept videre gjennom slusene ned til Union Bruk i Skien.

 

Guide

Vi har tilgang til sertifiserte Kraft-guider og lokalhistorikere som kan bistå dere i en skreddersydd guidet tur for grupper gjennom alle verdensarvens severdigheter.

 

Hele verdensarven

Brattrein Hotell er det perfekte utgangspunkt for utflukter til øvrige severdigheter også utenfor Notodden. Besøk Vemork med Norsk Industriarbeidermuseum. Rjukanfossen gav grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. Hydro hadde også en direktørbolig på Rjukan, direktørboligen Hydro Admini. Ta turen i Tungtvannsekspedisjonens fotspor. Opplev Krossobanen, taubanen som tar deg opp til foten av Hardangervidda. Ta et historiecruise på Tinnsjøen med den nyrestaurerte museumsfergen M/F Storegut, en av de originale tog fergene som fraktet togvogner og gods mellom Mæl og Tinnoset. Tinnosbanen var fraktrute mellom Rjukan og Notodden. Jernbanen er hele 70 km lang, ble bygget på imponerende 14 måneder, og sto ferdig 18. februar 1909. Fra Notodden gikk frakten videre med båt gjennom sluser på Telemarkskanalen. Kunstgjødselen ble lastet om på Herøya og skipet ut til resten av verden.

RELATERTE AKTIVITETER